Wednesday, December 28, 2011

Mana CF untuk rumahku?

Pagi-pagi on the way ke tempat kerja, http://www.ikim.fm/ utarakan pasal rumah terbengkalai..Alahai, kenapa la masalah camni masih wujud di bumi m'sia ni. kan ramai para ilmuwan & cerdik pandai, yang berpangkat besar-besar , patutnya isu seperti ini telah lama di selesaikan. Kalau baca paper, atau tengok Buletin utama semalam, 8 tahun beb, tunggu rumah untuk  dapatkan kunci! Alih-alih sampai la ni pun belum dapat lagi..Siapa yang tak bengang kan, sabar pun ada had & masa serta keadaan kan. Kalau tak silap kita, tiap rumah yang nak dibuat tu, developer kan istihar bila jangkaan rumah akan disiapkan, so dalam kes ni, tak boleh la nak salahkan pembeli je.

Patutnya pihak berwajib perlu ada garis panduan baru untuk developer & pembeli rumah, maybe bank patut hold payment kpd developer hingga rumah dpt CF, atau ada cadangan lain yang perlu dan memuaskan hati serta paling penting tiada pihak rasa dianiaya.Kekadang banyak developer, bila dpt payment terus hilang, rumah nya lum nampak tiang lagi.Yang sesak dan gundah gulana pembeli juga yg terpaksa bayar interest & ada yang dikejar pihak bank dan ada juga sampai di isytihar muflis!


rumah idaman ke-2

Huhu, rasa sedih dan kesian dengan nasib rakan-rakan yang terlibat di luar sana. Sebab kita pun owner pada sebuah rumah idaman! perasaan itu memang perit untuk ditanggung lebih-lebih lagi yang dah beranak -pinak.

Apa pun moga keadilan akan tertegak di bumi tercinta ini.
Oh banjir melanda lagi di daerah Kelantan, terengganu dan Perak, seram juga tengok cuaca macam tu yer..

Monday, December 12, 2011

Kenduri & Cuti sekolah~ very command

Bila bercerita pasal kenduri kawin, time cuti sekolah ni memang jadi favourite pengantin utk buat kenduri.Maklum sajalah, katanya senang sedara-mara nak datang bertandang.Kalau yang jenis bergotong-royong memasak lauk-pauk, katanya senang nak lantik jiran tetangga ,sedara mara untuk jadi penanggah & rewang-rewang.Apapun pandangan ,masing-masing ada Pro & Cons bila wat majlis time cuti sekolah ni kan.
Anyway ,aku tumpang gembira pada semua bakal-bakal pengantin & juga bakal-bakal mertua, ye lah dah bakal dapat ahli baru.Tahniah buat semua pengantin!

Moga semua berbahagia hingga akhir hayat.Amin








Thursday, December 8, 2011

Bye Bye Tadika

Cuti sekolah dah hampir masuk minggu ke-3, anak-anak sekolah la yang paling bahagia saat ini.
Ada yang menghabiskan masa cuti ikut kem-kem motivasi, kem jati diri. Ada juga yang bercuti habiskan masanya di kampung sambil-sambil melawat atuk & nenek, sedara mara serta sepupu sepapat.Si aizat pun kali ini,bagi memenuhi impiannya, kami hantar dia balik kampung.Katanya abang tak nak Umi & ayah bekerja, so what do you aspect my dear?...Umi tahu ,abang bosan dengan rutin harian right.So that's why Umi & ayah send you to stay at Kampung Jengka for about 2 weeks only. Tak leh la lama-lama coz next week nak ajak abang gi holiday to Teluk batik & Penang.....huhu...

Bercerita pasal kampung, terus jadi homesick...huhu.Lagi-lagi musin buah macam ni,teringat kat rambutan depan pangkin dekat dapur mak, durian isi kuning dekat dusun buah belakang kedai abah, cempedak di luar pagar kat rumah arwah Pak Nuh, rambutan gula batu belakang rumah mak, rambutan kuning rumah Bapak,buah dokong dusun rumah Mek kat Paya Jauh, pisang nangka goreng yang mak masak.Bak kata orang, suasana kampung tu lagi manis dengan suasana bandar yg sesak & hiruk pikuk ni.nak buat camna, aku ni orang kampung walaupun nampak aku ni cam budak metropolitan...haha.






You all tengok gambar pokok pisang ni, menarik kan.Sekarang ni banyak sangat benda-benda pelik yang berlaku.Perangai manusia pun banyak yang pelik-pelik. Inilah hakikatnya kita perlu terima bahawasanya, dunia dah makin tua, dunia dah hampir ke penghujung usia,dunia dah tak mampu tanggung dosa-dosa & kerosakan yg dibuat manusia. Semua ini adalah tanda-tanda kecil kan. Cuma bila dah datang tanda-tanda besar itu, maka waktu itu tiada apa yg manusia dapat lakukan.Maka marilah kita bermuhasabah diri kita, sebelum datang waktu yang dijanjikan itu...**Mood Insaf di pagi Jumaat

Sunday, November 27, 2011

Awal Muharam, apa azam baru ku..

 Alhamdulillah,

masih sempat menyambut tahun baru. seperti tahun sebelumnya, tiap kali masuk jer tahun baru.masing-masing pakat dok berazam benda baru...tapi sedarkah kita, selain dr azam benda baru, kita juga kena selidik samada azam tahun2 yg lalu sudah dicapai atau masih tinggal azam sahaja....er, peringatan untuk diri sendiri juga.oh, ni antara azam tahun baru aku yer...rakan2 pula bagaimana? jom kita share AZAM TAHUN BARU 1433 HIJRAH:



moga satu hari nanti,pasti tercapai semua azam & impian!

1.nak pastikan solat di awal waktu (juga galak anak2 rajin&suka bersolat)
2.lebih banyak bersabar, bknkah sabar itu sebahagian dari iman.
3.lebih banyak senyum & tenang
4.didik anak2 menjadi lebih positif dlm kehidupan
5.aku akan lebih kuat hadapi tekanan & cabaran hidup
6.lebih banyak masa akan dihabiskan utk menambah ilmu,terutama mendalami Al-quran
7.Tahun ini aku akan menjadi orang yg lebih berjaya dalam kerjaya mahupun rumahtangga.
8.income sekurang-kurangnya 10k sebulan,pasti dalam gengamanku..
9.akan dinaikkan pangkat? pasti berlaku & aku percaya, aku boleh lakukannya!
10.lebih dikenali kerana ilmu, bkn kerana lagak sombong & perkara2 yg kurang elok.
11.makin Istiqamah dlm setiap apa yg ku lakukan, moga dlm redha Mu ya Rabb
12.memiliki bisnes yg luar biasa sambutannya.....
13.Meluaskan empayar perniagaan ke seluruh dunia!
14.sponsor mak& abah menunaikan haji buat kali ke-2 they all ke sana
15.memilki banglo di tanah sendiri,untuk istirehat di hujung minggu
16.memilki beberapa siri rumah sewa di kg halaman....
17.berpindah ke rumah baru yang lebih besar dan selesa
18.memiliki sebuah lagi kereta idaman..... slyphy/camry/vios/myvii extreme...no plate BLxxxxx. utk memudahkan aku vrooom kehulu-ke hilir
19.bercuti bersama famili tercinta ke pulau idaman: pangkor laut/perhentian island
20.lebih cergas bertenaga & sentiasa awet muda....
21.......to be continue**

Monday, November 14, 2011

Patah tumbuh, hilang berganti..tapi tak kan sama

Bismillahirrahmanirrahim...

Semoga hari ni, kita menjadi insan yg lebih cemerlang berbanding semalam.Entah kenapa, hari ni aku jadi amat-amat emosi. Sampaikan masa buat entry ni pun aku masih syahdu...Lagi beremo bila baca entry sahabat masa sekolah di TAHAP dulu tentang berita kematian seorang sahabat uni. nya.Meninggal di saat melahirkan anak ke-3, puterinya juga tewas tanpa sempat mengenal dunia...

Terus aku terbayang-bayang kan wajah seorang sahabat Uni. aku dulu. Lebih kurang la kesnya.Dulu sama-sama duduk kat desasiswa Aman. 2 tahun juga aku kenal arwah Zu.Time tu, siapa tak kenal dgn dia. Orangnya tinggi lampai bak model,asal nya orang Sg Petani, Kedah kalau tak silap aku.Peramah sgt. Rupanya dia ada sakit teruk lepas kahwin.Aku sempat pergi time kenduri dia dulu.Time pregnant anak ke-3 juga, dia sakit sampai koma. Kena hospitalised sampai la anak selamat di operate keluar. Tapi arwah tak dapat diselamatkan time tu. :-(

Aku jadi sedih bukannya apa, tak dapat bayangkan bagaimana perasaan anak-anak yg masih kecil itu di tinggalkan...Apa sangatlah yang diaoramg faham. Memang mati itu pasti, kalau lah itu yang berlaku pada aku saat ini, aku terlalu kasihankan anak-anak...

Semalam pun aku MC sebab x berapa sihat.Kurang rest & tido, menjaga kakak yg asyik batuk-batuk tengah-tengah malam. Aghib tiba-tiba badannya start panas-panas. Zara pula terbatuk-batuk , kahak nya masih banyak.Tapi alhamdulillah, kakak dah sihat hari ni. Abang pula agak dedar je badannya masa Umi hantar ke tadika. Wahai anak2 ku, jika kau tahu, betapa kasih nya Umi pada kalian, nescaya korang semua akan dengar setiap cakap Umi kan!

Wahai anak2 ku, walau apa pun yang berlaku, Umi tetap sayangkan korang, selagi nyawa Umi dikandung badan.Anak2 ku, penguat semangat Umi untuk terus berjuang...

Bila rasa teringat pada abang,kakak & adik, umi hanya mampu menatap gambar2 sementara menunggu jam 5 petang. Hari ni Umi plan balik awal sikit yer sayang!


Thursday, November 10, 2011

I-City, apa yg menariknya?

Lately, dah banyak aktiviti /event yg di buat sekitar kawasan I-city ni.Well, pada yang belum menjejakkan kaki kesana, sure tertanya-tanya....apa menariknya kat sana kan. kat sini Umi  imi nak kongsikan sedikit rakaman gambar yang vogue ni untuk tatapan siapa yang sudi menjenguknya. Jom kita terjah!


Oh, Aizat & Danish jadi model Phineas & Ferb's pula.Sempat join launching & promotion by ASTRO



Sekitar bazar Ramadhan 2011




Jangan tak tahu, di I-city juga ada reptile zoo. Ala -ala mini zoo, banyak juga haiwan reptile, burung kakak tua, er..iguana & macam-macam jenis ular. Siap boleh bergambar lagi dengan semua haiwan tu, tp kena bayar ok.Untuk anak-anak memang tempat ni menarik especially sebelah malam. Lampunya memang superb, siap dibentuk jadi rusa, lembu, zirafah ,pokok-pokok dan macam-macam lagi lah.

Kalau dulu sekali masuk kena bayar RM10, tapi sekarang rasanya dlm RM5 je. Tapi kan nak nasihatkan korang la, kalau nak ke sana , make sure poket penuh. Banyak benar mainan lip-lap-lip-lap! mahal pulak tu..kalau anak tiga, paling kurang RM 30 utk mainan saja tau..

Thursday, October 27, 2011

Mengidam strawberry punya cerita-Part I

Dah hampir 6 tahun tidak menjejakkan kaki ke Tanah tinggi Cameron ni. Tanpa dirancang, akhirnya jadi juga percutian kali ini. Oleh sebab jumlah ahli rombongan agak ramai (anak-anak ikan ni), so we decide to have an apartment only for this time. Save cost & budjet, lagipun senang untuk kaum ibu untuk sediakan makan minum anak-anak & kaum bapa.At least, budjet untuk hotel tu, boleh guna untuk beli buah tangan buat rakan-rakan sejawat, jiran tetangga, mertua , mak & abah serta anak-anak buah yang tak dapat pergi tu.

Mak & abah tak jadi nak join dan masing-masing dah ada anak, so x boleh la nak berhimpit dalam kereta macam sardin, then we decide bawa 4 kereta aje lah.


Ruang tamu yang agak luas,dengan 3 bilik


sebahagian hutan yang masih wujud di Cameron highland sekarang

Bertolak ke Cameron dalam pukul 7.30 am dr Klang. Kami singgah breakfast di hentian Rawang sekitar jam 8.00. Sambil menunggu ahli rombongan lain tiba, anak-anak seperti biasa excited bermain walaupun hujan renyai-renyai, kata ayah diaorang, nak test sweater- kalau pakai sweater sekali topinya, agak-agak basah tak? ;-P


Lepas angkut segala bagasi yang ada, we all turun padang ke pasar malam nya. Uikh, agak kagum dengan lautan manusia berpusu-pusu mencari barang.Memang x leh lari la, mesti cari strawberry ni! On d way dari tadi, aku dok berkira-kira, sedapnya rasa strawberry yg fresh dari farm , dengan merahnya, manisnya...so juicy lah....Paling tak boleh lupa, kami pakat-pakat rasa strawberry cicah coklat....haha....rasanya memang superb! No wonder CT minta benda ni sebagai hantaran dr Dato' K dolu2 tu kan.Er, gambar belum upload da...


2nd day: Taman Rama-rama

agak impress, dgn tempat ni, cakap je taman rama-rama, tapi boleh dikategorikan sebagai cute mini zoo.semua yang creepy, crawlies, ular bagai jenis tu ada kat sana, aku betul-betul tak tahan tengok ulat gonggok hutan sebesar ibu jari! geli geleman di buatnya....dah rasa cam dia merayap kat tengkuk!

excited tengok chipmunk makan jagung, cute sesangat



Aghib terpegun dengan butterflies


Wednesday, October 26, 2011

USAHA, pasti aku berjaya

Allah s.w.t telah berfirman yang bermaksud:

"Dan bahawasanya seorang manusia tiada memperoleh selain apa-apa yang diusahakannya.Bahawasanya, usahanya itu kelak akan diperlihatkan (kepadanya).Kemudian akan diberi balasan kepadanya dengan balasan yang paling sempurna."


(Surah al-Najm: 39-41)


Tekadkan diri dengan apa jua yang kita usahakan hingga kejayaan itu terbit di akhir garisan.
Waktu itu, baru kita mampu tersenyum bahagia! Ayuh kawan-kawan, teruskan USAHA anda ke arah kebaikan...



Tuesday, October 18, 2011

Let's be a Book Worm!

Yes, Alhamdulillah.

We got new place to go now.A very impressive & modern design building...Or lebih tepat lagi, ada tempat lepak baru yg amat berinformasi , I guest. ;-).Selalunya weekend, memang dah jadi tradisi Umi utk buat arrangement / aktiviti yang perlu di buat for our famili.Well, so far cadangan2 yang bernas itu sentiasa ada.





 Kalau nak diikutkan, satu hari duduk sini pun ok, tp kesian pulak  nanti pada rakyat jelata hamba kan.So far banyak juga buku-buku menarik yang ada di sana. I suggest, rakan2 boleh la  luangkan masa one time. I want Aizat be one of the loyal member here one day.

Dalam masa masih terintai-intai suasana menarik kat sana , sempat le capai '3 harta' yg akan aku kerjakan sampai habis nanti...Tulisan Dato'Dr. Hj Mohd Fadzilah Kamsah, memang dah lama nak cari, but quite pricy sikit...last2 jumpa kat tempat ni...Syukur.

Tempat bersantai-santai pun ada tau.Alamatnya ramai benor yg tak nak balik rumah sendiri ni!

Berrminat tak dgn tempat yg we all dah pergi ni? ni ha ada sedikit infor for you all tentang PPAS.Check it out yer.


Info tambahan:
- Perpustakaan awam Selangor ini merupakan hadiah Sultan Selangor kepada rakyat Selangor.
- Menyediakan perkhidmatan XD theater / 6D theater.
- Menyediakan ruangan khas untuk setiap peringkat umur.
- Dilengkapi dengan ruangan bermain untuk kanak-kanak.
- Semua komputer yang disediakan di perpustakaan ini berjenama Apple.

Tuesday, September 20, 2011

Salam Aidilfitri Yang masih terasa..

Walaupun dah hampir seminggu start kerja selepas seminggu lebih berhari raya sakan tahun ni, bahang Aidilfitri masih lagi terasa di mana-mana. Weekend baru ni pun, me & famili memenuhi undangan open house yg dalam sejarah. Start seawal 8.30 pg hingga ke 10 mlm ! Last minute terpaksa join rombongan meminang bg pihak sepupu hubby ,so kami jadi ahli bg rombongan pihak lelaki la. Seawal pagi dah bersiap utk sampai ke Aman Perdana, beraya & bersiap-siap & membelek-belek barisan hantaran yang serba kuning /cream di situ...Majlisnya di Sg Buloh, Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Hampir pukul dua, majlis selesai dgn jamuan makan, lauk -pauk nya pun sedap termasuklah kari kambing, ayam masak pedas, ulam-ulaman , kuih-kuih tradisi serta kek-kek coklat moist yg comel.

Dah menjadi trend sekarang, majlis tunang pun meriahnya macam kahwin, lagi-lagi pihak perempuan majlis tu utk 3 orang anak perempuannya bertunang pada hari yg sama, cuma majlis jer slot nyer lain sesi.


sempat beraya di Bukit Tinggi....Colmar Tropicale...

 
Raya kali kebanyakan kita sempat buat macam-macam aktivitis....maklumlah cuti agak panjang, so aku pastikan cuti ni amat bermakna buat anak-anak, cuba bawa diaorang ke tempat -tempat menarik selagi sempat la..

Paling seronok mestilah anak-anak Umi, rezeki diaorang memang murah, duit raya je hampir RM 300 seorang....uiskh, beraya sakan diaorang dengan baju baru yg diaorang excited sangat nak pakai waktu Ramadhan lalu.

Meriahnya Syawal kali ini,tak dapat di gambar dengan kata-kata... harapnya tahun-tahun akan datang , aku masih berkesempatan utk merasai nya lagi  dan lagi dan lagi selagi hayat dikandung badan....Amin.


Tuesday, August 16, 2011

Menu Ramadhan...

Alhamdulillah dah masuk hari ke-17 Ramadhan,kebanyakannya memang cuti sempena nuzul quran kan.Tahun ni terasa amat bermakna sekali,ada banyak sebab actually.Tapi yg paling ketara, tahun ni rezeki agak meriah berbanding tahun-tahun lepas....

antara paling bermakna dapat balik kampung sempena nak memegang puasa. sudah jadi kebiasaan untuk orang kampung ni, sembelih lembu untuk bekalan daging dan sempena menyambut Ramadhan, memang meriah sangat.Dapat la merasa keenakan daging lembu pejal segar,masak apa pun sedap....masakan paling simple & sedap ...daging goreng ler... Aku juga sempat la mohon ampun maaf pada mak & abah,abang & adik-adik yang lain, moga-moga semua ibadah aku di terima sepanjang Ramdahan mubarak ni...


sate kambing resepi sendiri...pasti terangkat!

Last week sekali lagi dapat berkumpul & iftar bersama mak & abah serta adik-adik di kampung.Menu kami memang meriah (gambar tak sempat lagi nk upload):

sabtu:
1. ikan patin bakar salut tempoyak
2.ikan tilapia merah bakar cicah kicap pedas
3.masak lemak ikan tenggiri
4.ayam percik
5.sayur campur goreng
6.air tebu ori( paling best, manisnya memang pure)
7.air kelapa
8.air limau nipis
9.kuih kepek hidung ---sapa-sapa tak tau kuih ni sila google(apa resultnya?)


Ahad:
1.ketupat sotong (makanan orang kaya ni)-- ada siapa nak resepinya?
2.ayam percik second round
3.ikan kerapu sweet sour
4.sayur masak lemak putih
5.pajeri nenas
6.ikan kembung goreng
7.daging goreng pedas
8.kuih cek mek molek
9.air tebu ori
10.air sirap limau
11.air cincau

kalau tengok menu memang mengancam ,start kul 3.30 ptg dah start la acara di dapur semua tu, meriahnya macam dah nak raya.....itulah bezanya iftar di kampung halaman.....so, korang kalau ada kesempatan tu, jenguklah kampung , berbuka ramai-ramai memang meriah & bbanyak berkatnya..

Sunday, July 24, 2011

Aku jadi artis...

Salam pembuka bicara..

Bulan Sya'aban dah hampir habis, sudahkah rakan-rakan sekelian meng Qada' puasa yg lepas. Kalau belum, masih ada masa lagi kan,lebih  kurang seminggu dari sekarang Ramadhan dah menjengah. Dari minggu lepas, agak sibuk menyiapkan apa yang perlu ,paling tidak, ramadhan nanti boleh tumpu pada ibadah pulak kan (ni azam tahun ni, insyaAllah). Dalam berkira-kira nak berpuasa ni, sempat lagi aku berniat nak sediakan lauk-pauk penambah selera terutama nya waktu sahur nanti...rasanya yang paling laku dan berselera untuk sahur ni tak lain tak bukan......sambal kering ikan bilis + serunding daging/ayam + sardin + stok telur+ nugget + burger....erk! ni bunyi macam lauk orang-orang yang tak berapa nak rajin (tak baik cakap direct, nanti jadi doa kan)



makanya esok lusa dah boleh la mula meng stok barang keperluan semua tu kan. Sebenarnya tiada masa untuk berceloteh panjang dalam masa weekend yang terhad ni,cuma nak luahkan rasa teruja masa jadi artis...
Jangan tak tahu, part time aku ni..., dan satu hari silap-silap jadi kenyataan & bukan lagi angan-angan kan...


(masalah nya tak pernah berangan pun...erm, cuma perasan glamor jer)



kopi ni memang power, tak percaya, boleh cuba!


zas korang semua

itulah sebenarnya yang nak di ceritakan, kita cuma tumpang glamor artis la...anyway, bro Afdlin (panggilan manja Lin) memang sporting! korang nak jumpa dia ker...

mak & abah tak jadi datang melawat anak-anaknya, so hopefully kita dapat jumpa Ramadhan nanti..semoga semua sentiasa ceria...

Tuesday, July 19, 2011

Wanita Malaysia tertekan!

Alhamdulillah, aku masih bernafas di bumi Mu,


Masih dapat menatap wajah setia suami, wajah manja~ nakal anak-anak umi, masih menghirup udara bersih, masih ada rumah yang aman , masih ada insan-insan tersayang, masih ada permata dunia ku : abah & emak. .


Berita hangat pagi td pasal  Wanita Malaysia pada kedudukan yg ke-16 di dunia paling tertekan..uikh agak memeranjatkan tapi bila jeling kanan  & kiri, rasanya memang tak pelik fenomena ni..Tengok situasi pagi-pagi kat jalan tepi MPK tu pun aku rasa gerun nak drive..masing-masing terkejar-kejar ke tempat kerja.Ramai kaum ibu sekarang ni terpaksa bekerja walaupun kalau di ikutkan diaorang lagi suka duduk rumah ,jaga anak, jaga perihal suami & jaga hal jiran tetangga ( bukan mengata ok).

Erm, aku termasuk kategori mana satu? ;-P   Masing-masing ada sebab tersendiri kan , tapi bila rasa tertekan cuba tarik nafas panjang-panjang & release nafas perlahan-lahan sambil ingat dalam hati, "INI SEMUA DUGAAN HIDUP SEMATA-MATA, KEPADA NYA JUA LAH TEMPAT KITA DIKEMBALIKAN."


Semalam baru terima call dr mak, mak memang akan call bila anak dia yg sorang ni tak call dia selama 2/3 hari.Sebab selalunya selang sehari dua, aku pasti bertanya khabar mak & abah di kampung.Memang dah jadi acara wajib, setiap bulan aku pasti bawa anak-anak balik Jengka.dioarang pun dah start rindu suasana rumah kampung, aku pun sama ..;-) ikh, memang home sick aku tak kan habis selagi hayat di kandung badan...itu tanda nya ikatan kekeluargaan ku memang erat.Alhamdulillah berkat kesabaran mak & abah menjaga kami 6 beradik..



suasana yg sangat meriah bila berkumpul







MAK!

 jasamu tak dapat kubalas
walau berjuta duit ku beri, walau nyawa yang aku gadaikan....tak kan mungkin jasamu dapat ku balas
kedut tua di mukamu, buat aku makin sayu....
namun ketabahan & kesabaran mu tak dapat ku tanding
menjaga aku siang malam , tika aku masih kecil....dididik & dibelai manja..
telatah & gelagat, perangai kami berenam bukan sedikit...

kini aku makin dewasa....baru ku mengerti erti pengorbanan mu
kerna aku juga seorang ibu...
Moga aku mendapat kekuatan mu , dari saat ini & hingga akhir hayat ku....


~luahan rasa seorang anak

Tuesday, July 12, 2011

Rindu Kampung ...

Salam,

Bila dah bln 7 ni, terasa sangat masa cepat berlalu...hari-hari dalam kol 6 pg, aku dah bangun, siap mandi semua,  buat air utk suami & anak-anak  (bfast selalu aku beli je) kadang-kadang sempat gak la buat yg simple cam nasi goreng ke, mee goreng, sandwish yg selalunya anak-anak tak berapa suka nak makan.

Memang dah biasa la bg mak bapak yg bekerja, anak-anak kena tinggal, terpaksa la sayang... Umi dan ayah cari duit untuk kita semua...Kadang-kadang tak sampai hati tengok muka diaorang pagi-pagi dah babai umi..Abang Jat umi hantar awal sikit, ye la alang-alang nak ke tempat kerja leh sekali lalu je ke tadika dia tu.Tu pun lepas kena paksa ambil bfast plus segelas air milo.

Selalunya Aizat ok jer nak ke sekolah, means tak perlu la beria-ia nak kejut bangun semua tu,dia ada kesedaran sendiri la. Good boy. Tapi paling sedih dengan Zara & Aghib.

Zara: umi, kakak nak balik rumah Ki la, kakak nak duduk dengan Ki, Umi kerja la jauh-jauh
Umi: ok, kakak nanti kita balik kg yer (huhu syahdu dengar cakap kakak)
Aghib: Umi, adik nak ikut umi...
Umi: Tak boleh la dik, Umi kena kerja...nanti umi ambil adik kat sekolah yer

kalau anak-anak aku sendiri pun rindu kat kg, inikan pulok maknya.Ye lah aku faham perasaan anak-anak.Kalau boleh diaorang tak nak aku kerja, boleh diaorang stay dengan umi kat rumah.Boleh demand itu ini...boleh minta coklat..boleh minta air macam-macam jenis, bak kata kasih ibu tu tak boleh di sama kan dengan kasih yg lain. Ye , kasih Umi pada anak-anak kasih sejati...


Zara yang cantik!

Tapi buat masa ini sabarlah sayang semua, doakan satu hari nanti Umi berupaya untuk tidak bekerja ( tapi ada sumber pendapatan sendiri) dan mampu hidup mewah dan lebih baik dari sekarang...Insya Allah, kita kena la percaya kan, rezeki yang Allah bagi tu maha luas...tapi kena la usaha lebih sikit kan...


Erm, siapa pulak mamat sorang ni yer, bila lihat gambar ni, teringat kembali kisah-kisah waktu masa sekolah dolu-dolu...hihi, next time aku cite balik siapkah jejaka istimewa di atas.


Monday, July 11, 2011

Semangatku membara

Tip pilihan: Dua cara mencapai cita-cita!


Terdapat dua cara sahaja dalam mencapai cita-cita. Cara berjalan & cara berlari...

1) Berjalan...
Sekiranya anda taking your own sweet time. Anda berusaha pada kadar yang perlahan, sedikit demi sedikit. Hari ini mungkin bersemangat... esok lusa kurang semangat. Setiap pagi bangun tidur, anda rasa it will be the same day as yesterday. Untuk menyiap kan sesuatu kerja, ia mengambil masa yang lama. Semangat anda adalah rendah walaupun sememangnya mempunyai matlamat dan cita-cita. Dalam mencapai sesuatu yang membanggakan, ia mengambil anda berminggu-minggu atau berbulan-bulan walaupun anda merasa diri anda cukup bermotivasi. Anda sering rasakan kejayaan adalah jauh lagi...Oh, aku tak mahu jadi camni!

Berjalan mengejar cita-cita mengurangkan momentum anda. Ia juga mengambil masa yang amat lama dan kadangkala, ia membosankan apabila tiada apa yang tercapai dalam masa terdekat...

2) BERLARI!
Sekiranya anda bersemangat setiap hari. Bangun pagi dan rasa teruja bahawa hari ini anda akan mencapai matlamat anda tetapkan pada hari ini! Setiap masa adalah amat berharga dan anda menyiapkan segala kerja anda dengan pantas dan cekap! Anda mempunyai semangat dan momentum yang tinggi. Selang beberapa hari, anda mencapai sesuatu yang membanggakan diri anda sendiri... Anda rasa puas dan ketagih dengan kejayaan dan setiap jam sentiasa membuat anda lakukan sesuatu kearah mencapai cita-cita anda!
 
Berlari mengejar cita-cita akan meninggalkan orang lain jauh ke belakang!
Yesz....aku bersemangat....hari ni hari yg terbaik bagi diriku, moga-moga hari esok ,hari yg lebih baik dari semalam....Aku yang terbaik. Memang penat berlari, tapi aku pasti sampai dulu!


MASSIVE ACTION = MASSIVE RESULT
NO ACTION = resultnya.....ZZZZZZZzzzzz

Wednesday, July 6, 2011

Colour code to avoid

Salam,

hah, bila baca title, mesti ada yang tak faham kan, colour code apa....kan sekarang ni warna-warna sensitif ni cuma yg berani guna golongan di raja jer. Yelah, mana-mana tempat you all pergi sekarang ni kena aware sikit, especially untuk mamat-mamat motor tu. Yer, roadblock sekarang ni mana celah pun mesti ada. Erm, ada baiknyer juga buat roadblock banyak-banyak macam ni, rasa la macam selamat sikit, tapi ......ada tapinya dan ada keburukan di sebalik situasi ini sekarang.


Cuba you all bayangkan  dalam kelam kabut nak ke tempat kerja pagi-pagi yang tak berapa buta tu, tiba-tiba jem kat depan sana. Berderet-deret kereta semua stark dalam  jem, malah kadang-kadang tu, sampai eksiden pun ada disebabkan emergency break....Semuanya gara-gara ada nya road block.. I pasti you all mesti angin punya kan. Walaupun boleh bersabar, tetapi kejadian - kejadian camni boleh menyebabkan banyak benda berlaku. Belum lagi masuk pekerja-pekerja ofis yg sure lambat ketuk punch card...Anak-anak lambat sampai sekolah....sampaikan ambulans pun tersangkut, kesian kat patient dalam tu kan, lambat sampai hospital.

Kalau you all baca paper , banyak news pasal tangkapan dan rush yang dibuat malah banyak juga laluan jalan di tukar...so untuk menjawab title di atas, colour code to avoid at the moment is YELLOW.
Sorry... Tak Cukup MASA!
"Tak cukup masa"... "sibuk sangat"
Mungkin itulah alasan yang paling ketara sekali di zaman ini.
Anda pernah tak guna alasan ini?  Saya pernah! Walaupun so far rasanya saya belum jadikannya alasan untuk terlepas menulis email kepada anda- walaupun sememangnya saya sibuk :)
Apa sahaja kerja yang kita lakukan memerlukan masa. Tak kira kerja apa. Dengan itu, memang kita tidak boleh lari dengan masa. Perlu ingat, semua orang mempunyai masa yang sama dalam sehari iaitu 24 jam. Ianya bergantung pada setiap individu bagaimana hendak membahagikan masa mereka.
Satu strategy saya dalam menguruskan masa saya adalah strategy 10/90.
Strategy ini mengatakan, kita perlu menggunakan 10% daripada masa kita untuk merancang masa kita, dan ini akan menjimatkan 90% daripada masa kita dalam mencapai sesuatu matlamat (jangka panjang atau jangka pendek).

My inspiration!

Adakah anda merancang masa anda? Maksud saya, benar-benar merancang sehingga mengambil masa 30 minit-1 jam hanya untuk merancang masa?  
Kalau tidak, anda perlu mulakan merancang masa anda 10% untuk menjimatkan 90%! Ambil pen, dan kertas, dan tuliskan apa yang anda perlu lakukan hari ini/minggu ini/bulan ini besertakan deadline sekali.
Berhenti dari menggunakan perkataan "Tak cukup masa" atau "sibuk sangat" dari penggunaan anda. Oleh kerana pada hakikatnya, memang semua orang kalau ikutkan "Tak cukup masa". Anda perlu mula mencari masa untuk melakukan perkara-perkara yang produktif .
Dengan cara ini sahaja, anda akan MENCARI MASA dan tidak menjadikannya alasan!


Sebab itu lah agaknya ya adanya pepatah melayu, MASA ITU EMAS!  ;-)

Tuesday, June 28, 2011

E-filing ? camne nak buat

Have another good wednesday all...something to share ;-)



Starting from 1st of March 2011, e-Filing system for e-BE, e-B, e-M, e-E, e-P and e-M for 2010 income tax return went live. Are you ready with all the documentation to do the e-Filing?
For everyone information, the dateline to complete e-BE and e-M income tax return is on 30th April 2011 while for e-B and e-P and e-M is on 30th June 2011.
Before doing your e-Filing, you may also interested in 2010 Individual Income Tax Exemptions, Deduction, Rates, Reliefs and Rebates.
Below are simple guides on how to do e-Filing.
LHDN/IRB identified 4 main steps to do e-Filing as below,

LHDN
For first time user, you have to start from step 1, but if you do e-Filing previous year you can skip step 1 and go directly to step 2.

First Time User

For first time user, you have to obtain PIN number and register for e-Filing.

How to obtain for PIN number?

PIN number can be obtain from Tax Return Form, nearest LHDN branch, via mail, fax or e-mail.
You have to provide the following details and documents for PIN number application.
  1. Tax Reference Number
  2. Latest Address
  3. Copy of Identification Card (front and back)
  4. Telephone Number
  5. For application by email, send items 1-4 above to pin@hasil.gov.my
For application via e-mail, you have to use your own e-mail address as application for PIN number through third party e-mail will not be entertained.

How to Register for e-Filing?

  1. Once you received the PIN number, browse to e-Filing website.
  2. Click on “First Time Login” from the menu bar on the left.
  3. Fill in the PIN number & identification number.
  4. Click on “Submit” button to continue for certificate registration. You need to select your password and Challenge Phrase and its answer.

Recurring and First Time User who Successfully Registered

How to do e-Filing?

  1. Browse to e-Filing website.
  2. Click on “eForm Login” from the menu bar on the left.
  3. Select your the form that is appliable to you and continue to fill the form.
  4. You can fill the form partially and update it later by pressing the save button.
  5. If need more detail on in 2010 Individual Income Tax Exemptions, Deduction, Rates, Reliefs and Rebates click here.
  6. Once finish, sign the form digitally & acknowledge.
Congratulation!, you complete your e-Filing for year 2010. For subsequent year tax return, you do not need to register again. Just remember your password and continue to complete the form only.

***post ini hanya untuk orang bekerja yg layak saja...yang tak layak tu, sila la buat-buat layak yer tahun depan

Scary story

Salam pembuka bicara,

Tak pernah pulak rasa teramat-amat lah lajunya masa skrg ni...pejam celik,pejam celik...dah nak habis sudah tahun 2011....apa dah jadi dengan azam u all...dah tercapai ke belum...mari kita sama-sama check diri masing-masing...berhenti sejenak sambil berfikir...erm...

nice house, but can you imagine the view there?



Oh  sekarang ni hubby malam-malam on duty, so semua kerja-kerja surirumah dh berpatah balik pada aku sorang-sorang...kalau dak, anak-anak ade jer yang nak tido dengan ayah jer!!..tak nak umi, nak ayah jer! tak haru namanya tu.So , last 2 day dalam pukul 8.30 malam, Aizat & zara dah lena tido. Diaorang tido awal sebab tengahhari nya  diaorang langsung tak rest or nap.Jadinya tinggal lah aku & si kecik itu berdua je.

Tiba-tiba adik minta susu,
adik:"Umi nak susu cokelat".
Umi: "sekejap yer dik, umi buat susu..adik tunggu kejap yer". lalu Umi pun berlalu ke dapur menyediakan susu yang diminta si adik.bila Umi kembali ke ruang tamu, adik tengah menelangkup muka ke sofa.
Umi:" adik, kenapa buat mcm tu...."
adik:" adik takut"
Umi: adik takut apa?
adik:" adik takut hantu..." jawab si kecik penuh confident.
Umi:" mana ada hantu....tak ada pun, hantu mana adik"
Adik:"tu kat citu....", jawab adik sambil tangan menuding ke arah sofa 1 seater, tangan satu lagi menutup mata nya.waktu tu umi terus toleh ke arah yg dia tunjuk, tp tak da apa-apa....cool lagi

Umi:" mana ada dik, mana hantu?
Adik:"tu dia gi sana...", sambil tunjuk ke arah cermin....eeeee, masa tu Umi dah start berderau darah ni. Betul ke dia nampak ni....ala, meremang gak bulu roma ni....last-last Umi dah tak tahan sambil baca ayat kursi kuat-kuat dan lepas tu azan...

Umi:"adik hantu ada lagi tak?
Adik:"tak ade, dah habis....

Uikh, sampai sekarang Umi tak pasti cerita adik tu....
Moral of the story, banyakkan mengaji dalam rumah yer kawan-kawan.....Seram gak walaupun tak pernah nampak, pernah rasa jer....

Tuesday, June 21, 2011

POWER!


salam bulan 20 Rejab

6 Ways of Good Communication:

1.Keep it short and simple
2.be stylo
3.Always be updated
4.Give inspiration to audience
5.keep short & clear words
6.be interested with the thing you speak

adakah anda pandai berkata-kata?






Friday, June 17, 2011

Oh Kampungku..

iPad 2 MC916LL/A Tablet (64GB, Wifi, Black) NEWEST MODEL

Part I
At last setelah 3 tahun tak berkesempatan menjejak kaki di bumi kelahiran tercinta, akhirnya hajat ku tercapai jua....Suami outstation di Kota bharu, yehaa....aku pun di jemput sama2 utk sertai dia...,so boleh singgah beris pak abu dulu semalaman....Alhamdulillah. Maka bermulalah perjalanan kami yg penuh excited.

cantiknyer, bayangkan korang ada kat sini..

Untuk rujukan u all, perjalanan ke area pantai timur amatlah mencabar. sebabnya perjalannya memang jauh ,dah la x da highway....kalau ada pun cuma suku dr jarak perjalanan x mcm jln ke belah Utagha.Kalau dr  Temerloh ke Kuala Terengganu aje memakan masa 6 jam lebih.Itu pun ikut speed u all la,bawak dlm 80km/ jam maybe amik 8 jam baru boleh hirup udara pantai la kan.Oleh kerna we all dr kaw. jajahan jengka, maka highway LPT yg berhampiran la jd sasaran. Starting point ke LPT di jengka 19 berdekatan Sg.Nerek....

Tapi aku nak share jalan plg pantas nak ke daerah besut Tganu.Aku nasihatkan korang jgn ikut jln tepi pantai,alamt nyer kejang kaki kanan baru boleh sampai...jauh bangat. Sampai muak duduk dalam keta lama-lama.

Bertolak dlm kul 10.00 am dah sampai bandar Jertih lepas asar 4.15 pm.Dalam sejarah aku rasa sgt enjoy with the journey.We all lepak kat pasar makanan sambil2 shopping kuih. rambang mata aku tengok pelbagai kuih traditional di longgok kat situ.Heran betul aku dgn situasi kt sini, bayangkan setiap penjual tu berbakul2 kuih macam2 jenis ada! Bakul tu, kalau kite kt pantai barat ni takat main bekas2 jerk. tulah keistimewaan kat negeri kelahiran aku yg aku sendirik rasa kagum dgn semangat penjual & pembeli kat sana.



Memang aku akui,kuasa pembeli kat sana amat besar...kalau dak , camner diaorg boleh wat stok kuih begitu byk kan...Lagi best,kuihnya murah & sedap.

deretan gerai kuih di Jertih

Jom pekena kepok gote sepinggan sambil pakai kain pelekat!


Sunday, May 29, 2011

Bulan Mei penuh makna

Assalamualikum sahabat semua,

Tiap tahun, bila masuk jer bulan lima, mesti aku teringat balik kisah2 dolu2.Kalau semua pekerja sambut hari cuti bekerja 1 Mei, aku pulak masa tu berdebar untuk bersetuju untuk jadikan seorang jejaka bertuah ni sebagai teman hidup aku...Iyalah 7 tahun lalu adalah keputusan paling besar perlu aku buat untuk menentukan kebahagiaan aku sekarang. Terlalu cepat masa berlalu kan, anak first,Aizat pun next year dah masuk darjah satu, Zara akan masuk tadika, adik masuk apa yer...pergi 'sekolah' dulu la yer sayang.....




Banyak sangat rintangan & halangan yg berlaku masa majlis nikah aku ni.Mudah-mudahan , ia adalah tanda betapa kukuhnya ikatan perkahwinan kami dan semoga sentiasa dirahmati Allah dan mengingatkan kami masa waktu2 yg getir....




Ni nak rewind balik cite..., masa rombongan lelaki dr Klang nak bertolak ke Jengka, masa tu diaorang dah sangkut dlm jem berjam2 lamanya, sampaikan hampir2 rombongan nak berpatah balik! Alahai, nasib diaorang masih bersabar, kalau tak , kenduri ari tu tanpa ada pengantin la, tak ke haru namanya.Bila elok-elok je rombongan lelaki sampai Temerloh, tengah2 nak check in hotel , tiba2 bakal bapak mertua aku tumbang kat tepi van.Darah byk meleleh keluar kat kaki dia. Habis kecoh rombongan masa tu. Kelam kabut nak call ambulans,dah la masing2 dah penat travel, last2 dia kena admit kat hospital Mentakab.Rupa-rupanya, sakit buasir dalam perutnya dah pecah akibat terlau lama berpanas dalam van masa rombongan sangkut jem kat karak.

Makanya, malam nikah hari tu, rombongan lelaki sampai tanpa bapak mertua di sisi.Aku tak tahu la , apa perasaan suami ku masa tu.Yelah, patutnya masa nikah tu dia mesti nak ayahnya ada disisi kan.Anak lelaki sorang la katakan, so masa ni je nak tengok anaknya angkat nikah.Tapi nak buat macamna, majlis nikah tetap diteruskan. Nikah kat masjid jengka 23, tapi yg paling aku ingat, suami nampak tenang je malam tu ....Alhamdulillah, dgn sekali lafaz je, aku dah jadi hak orang lain.....








*all pic from handset


Aku rasa sangat bersyukur, tapi tak dapat aku nafikan yg aku sangat sedih masa tu....Dalam hati, aku menangis....Sedih sebab aku dah jadi isteri orang, bukan lagi dijaga mak & abah.Lepas nikah, rombongan dijamu nasi + sup tulang, lembu dah tumbang sekor utk majlis malam tu. Nak jadikan cite, sejak sehari sebelum majlis, air paip pulak tak de seluruh jengka, dah kecoh kami di buatnya. Abah awal2 lagi booking lori tangki utk angkut air dr loji.Bertong-tong air disimpan utk kenduri masa tu.Dah la ramai sedara mara dr Terengganu datang memeriahkan majlis, maknanya byk gile air nak guna masa tu.....dugaan.....dugaan....satu- satu dugaan datang.


pengantin bersama famili belah perempuan

Antara rakan2 yg hadir (pic. from handset)

Esoknya, lepas sanding untuk gambar,aku & suami terus ke hosp. mentakab utk berjumpa mertua.Rombongan terus nak check out hotel dan balik ke klang petang yg sama.Bila bersalaman dgn bapa mertua, tiba2 perasaan sayu tu x dapat aku tahan, sayu sangat rasanya...Dan hari tu juga jd sejarah,sebab pertama kali pengantin dtg hospital! Glamer sekejap, hehe...apapun itu lah kenangan yg amat sukar di lupakan.Moga kasih kami berpanjangan...


Hottest Product