Monday, February 21, 2011

Cuti Panjang

Alhamdulillah...
Syukur masih diberi peluang utk bernafas di bumi Mu ini....

Raya cina dtg lagi, so mcm biasa aku akan menghabiskan cuti panjang kat Kg. Petang selasa slps hubby habis kerja terus bertolak ke Jengka...Anak2 spt biasa terlalu excited utk menjenguk Aki & Mak ,pok long,mok long serta sepupu-sepupunya Cha, maman & Kuyin...

Haritu we all bkn balik kg di T'ganu, cuma kg Jengka 23 je, em, Jengka 23 ...tempat yg penuh dgn kenangan...tempat aku mendapat pendidikan awal....tempat mak & abah mencari rezeki...tempat permainan ku masa kecil...pendek kata , itulah tempat aku megenali erti hidup. Walaupun aku ni sebenarnya anak jati T'ganu...(lahir kat sana) , tp tempat ni sentiasa di hati ku...KENAPA? ...sebab di situ le aku dibesarkan....

Bila belek2 balik album2 lama famili, masih ada lagi gambar mula2 waktu kami sampai/menetap kat jengka ni.Waktu tu aku dlm lingkungan umur 2/3 tahun.Abang dah besar sikit....gambar masa tu abah tengah dukung acik...dia kecik lagi masa tu..kereta yg abah guna waktu tu...kereta kadet warna hijau...abah masih segak dgn baju tight in lagi...masih slim, maklum la umur masih muda ....Jelas kelihatan tanah merah jengka, kering lagi...pokok semua masa tu tak banyak mcm sekarang ni. Keliling rumah pun  rumput x tumbuh lagi.

abah & cucunya Sofia yg sama besday

Rumah asal jengka ni rumah papan....depan ada beranda kecik bersambung dgn tangga yg agak tinggi.Rumah 'ibu' kalau tak silap cuma ada 1 bilik jer, dapur kecik jer bersimen kayu.Dolu2 semua rumah ni ada tiang tinggi,tiap tiang bawah rumah tu ada batu simen lapik kat bawahnya.Dinding nya masih aku ingat, dinding kayu lapis.Kalau nak cantik dalam bahagian rumah tu, letak la papan playwood yg bercorak2..Bila abah dah ada duit sikit, baru lah rumah ibu tu disambung menjadi besar ke depan.Dapur pun ditambah lagi ruangnya sampai ke belakang.Masih aku ingat, kalau time we all berlari-lari berkejar2 dalam rumah, bergegar lah rumah tu, maklumlah rumah kayu.Yg bestnya, kalau ada air tumpah ke apa, senang nak basuh.Jirus jer air tu, pastu sapu2 je ke celah-celah kayu lantai....kering la dia.

Nama pun rumah kayu, lantai rumah pun x sama rata, ada je yg berlubang sikit2 pastu siap ada tinggi rendah lagi.Masa abah beli tikar getah utk rumah ibu, we all masa tu; aku ,abang & acik happy sangat.Ye la ibarat rumah skrg dah pakai tile/batu marmar je. hehehe.....gembira lantai rumah dah bercorak cantik! Rasa perok pun ade..

Sebab kan aku masih kecik, apa yg aku masih ingat, abah dah mula berniaga kecil-kecilan masa mula2 masuk jengka. Kedai pertama abah luasnya cuma kira-kira besar tempat pak guard dok jaga kat kilang2/pagar kat kawasan perumahan sekarang ni.Masa tu kiranya abah antara orang yg pertama berniaga kat situ. Macam2 yg abah jual termasuk lah buah kelapa, ikan masin, jeruk kelubi, barang2 runcit yg lain dan kebanyakan semuanya dalam kuantiti yg sikit jer.Ingat lagi , bila time lalu depan kedai tu, bila jenguk kat atas mesti ada jeruk kelubi dalam plastik yg dah siap bungkus....entah brp rege dia masa tu pun aku dah tak ingat.

Aizat & Zara di depan laman rumah jengka ( masa perkahwinan De) 

Ye la, kalau di ingat kembali, bukan senang nak jadi senang...Kalau sekarang aku rasa susah nak besarkan anak-anak, baru lah aku faham macamana susahnya mak & abah nak besarkan aku 6 beradik masa dulu2.Cuma yg aku sangat pasti, abah dah mak orang yg sangat tabah & sabar. Seolah-olah tak pernah kenal erti penat lelah....Moga-moga aku juga akan menjadi umi yg amat di sayangi anak2 & suami.

Nanti bila balik kg lagi, aku nak carik gambar tu dan nak upload kat sini utk tatapan anak2 umi cayang....

Hottest Product