Saturday, August 11, 2012

Lasagna Seafood Special






Erm, planning mlm ni nak makan benda alah ni..ok?
Pernah try makan lasagna tak? kalau tak silap dekat secret recipe pun ada benda ni, mknan itali yang dah boleh dimasak sendiri kalau suka.Jom cuba resepi ni untuk berbuka puasa, pasti lain dari yg lain kan...:-)


Tumiskan bawang besar kuning tu dlm 2 biji
masukkan sos prego+ lada benggala+ udang dan isi ketam...ketepikan


Utk sos putih: 
campurkan 400ml susu segar, 
2 sudu besar tepung gandum,
2sudu besar butter, sed
ikit lada hitam


Masakkan atas api kacau hingga pekat. Rebus kulit lasagna hingga lembut.utk melapiskannya dlm bekas.


Sapu butter pd mangkuk aluminium, lapiskan lasagna, sapu sos merah prego, pas tu sos putih, lapiskan lagi lasagna, sos merah, sos putih dan akhif sekali tabur keju mozarella dan bakar pada suhu 180 
darjah selsius.

Selamat mencuba... 

**Resepi sumber dr rakan FB

Thursday, August 9, 2012

Red Velvet Edisi Ramadhan 1433

Salam,
Adus, bz memanjang nak update blog ni, x sempat lak nak edit gambo yg berlambak di capture oleh en. Nikon tu.Apapun nak juga share resepi kek kegemaran ni...bila la gamaknya dapat buat sebiji dlm bulan posa ni...Sapa yang nak try tu, Selamat Ber velvet ya.Kalau dah jadi kek tu, war-warkan la kat kita ni :-)

BAHAN-BAHAN:
115g butter
150g gula kastor
...
2 biji telur
250g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar serbuk koko
240 ml buttermilk
2 sudu besar pewarna merah
1 sudu kecil cuka putih (distilled vinegar)
sedikit esen vanilla

BAHAN-BAHAN TOPPING:
500g cream cheese
150g gula aising

CARA-CARA:
1. tak payah pening-pening kepala, campurkan je semua bahan dalam mixer dan pukul sampai sebati. guna kelajuan sederhana dah ok.
2. masukkan dalam loyang kalau nak buat kek. kalau nak buat cupcake masukkan dalam paper cup la ye.
3. bakar pada suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang sejam untuk kek dan 1/2 jam untuk cupcake.
4. sambil bakar tu boleh prepare topping. campurkan je cream cheese tu dgn gula aising dan pukul sampai sebati.
5. dah habis bakar, tunggu sampai kek/cupcake sejuk sebelum hias dgn topping cheese tu. ikut kreativiti la ye nak hias mcm mana....

sorry, x de gmbr laie,later tepek gambar kat sini
Sumber resepi dr seorang kawan...

Saturday, July 28, 2012

Salam Ramadhan ke 8

Salam, Alhamdulillah. Masih sempat menjalani ibadat puasa tahun ini.Bila dah seminggu berpuasa, terasa semakin pantas pula Ramadhan berinjak hari.Niat tahun ni nak beribadat ke tahap maksimum yg mampu.Nak khatam Quran, perbanyakkan sedekah & banyak lagi la yg niat nak buat, mudah-mudahan di izinkan  Nya.

Aizat dah mula berpuasa separuh hari, bole la diterima.Mudah-mudahan 1 hari nanti dah mampu berpuasa penuh.Zara langsung tiada harapan, pasal puasa pun belum tahu sepenuhnya.Cabaran betul nak didik anak-anak  berpuasa ni.Diaorang pun macam belum faham kenapa perlu berpuasa.Jadi ,ibu-ibu kena banyak bersabar layan kerenah anak yg masih dalam peringkat umur macam ni.

Hari ni kaum ibu masak apa? jangan membazir sudahla, mudah-mudahan kita sentiasa bersederhana sewaktu berbuka.


LALA PEDAS

1-2 kg lala
seulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 biji cili merah
sebatang serai~ dititik

semua bahan dikisar/ditumbuk kecuali serai.Masukkan sedikit minyak utk menumis. tumiskan bahan dikisar/ditumbuk temasuk serai. Goreng hingga naik bau, masukkan lala yang telah dibersihkan.(angkat dgn tangan utk buang air lebihan).Masak hingga air lala keluar. Masukkan garam & bahan perasa secukup rasa.Sedia di hidang dgn nasi panas...




Bulan puasa ni, Imi sangat suka buat air buah-buahan campuran:
oren+nenas+tembikai ~ terasa sangat segar selepas berbuka.Cubalah ya.

Saturday, July 14, 2012

Permata Ku Sayang


Aku menulis dari hati, aku mencoret isi hati sendiri, agar insan tersyang ku mengetahuinya..
mencoret suka-duka kehidupan...selagi termampu,agar yang baik jadi teladan, yang kurang baik jadi sempadan..<_>
Aizat



Aghib

tengok, jem jln masa nak hantar aizat sek agama pagi-pagi.Alhamdulillah, SRA di selangor agak bagus, sekolah pun besar mcm sek.keb. Berkat kerajinan Aizat, dia dah lancar mengaji Al-quran pada umur belum sampai 7 tahun, pencapaian yg agak membanggakan, moga jadi contoh pada adik-adik..


Sekarang kan cuti sekolah, jalan lengang sikit,laluan dr MPK pun kira ok.teringat pula Aizat yg ditingglkan di kampung jengka.Last weekend, we all cuti ke sana.sempat juga tenangkan fikiran sambil panjat pokok rambutan kononnya nak amik buah paling segar.Sudahnya, kena gatal-gatal manja,maklum la dah lama tak redah daun pokok rambutan kan.Durian pun boleh tahan lebatnya.Sempat joging keliling kampung 2 kali sepanjang cutidi sana.




Wednesday, July 4, 2012

Tepung Gomak/Gomok..

RESEPI TEPUNG GOMAK



Bahan untuk menyalut kuih(abuk2):
500g kacang hijau

Cara penyediaan:
1. Basuh dan toskan kacang hijau.
2. Goreng kacang hijau sehingga kekuningan dan diangkat.
3. Kisar kacang tadi dengan menggunakan pengisar kering. Kisar sekejap sahaja untuk membuang kulitnya dahulu. Tampi untuk membuang kulit kacang yang tertanggal.
4. Kemudian barulah kisar kacang tersebut sehingga hancur dan menjadi tepung. Ayak kacang supaya mendapat tepung yang halus. Lakukan mengisar kacang sehingga semuanya habis.
5. Simpan didalam bekas sebelum digunakan untuk menyalut kuih.

Bahan inti:
1 biji kelapa parut
200g (2ketul) gula melaka atau gula merah
1/2 cawan gula pasir @ secukup rasa
1 sudu besar tepung gandum
Secubit garam
1 helai daun pandan
Air.

Cara penyediaan:
1. Masak gula melaka, gula pasir, sedikit garam dan daun pandan bersama air sehingga gula hancur. Angkat dan tapiskan.
2. Masukkan kelapa,tepung gandum ke dalam air gula tadi. Kacau sehingga inti masak dan sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Untuk memudahkan kerja, bulat2kan inti terlebih dahulu dan ketepikan.

Bahan kuih tepung gomak:
500g tepung pulut
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara penyediaan:
1. Bancuh/gaulkan tepung pulut dengan air yang telah dicampur sedikit garam(sesedap rasa) sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati/kental . Buat sama macam bancuhan kuih buah melaka.
2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. Masukkan inti dan bulatkan serta leperkan semula.
3. Masakkan air, setelah mendidih masukkan kuih dan masak sehingga kuih timbul(naik ke atas) barulah diangkat.
5. Kemudian gaulkan dengan tepung kacang hijau sehingga menyaluti kuih dan bolehlah dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA

Tuesday, July 3, 2012

Bubur Som-som


Salam, jom kita try resepi dari seorang kenalan, selamat mencuba!!













RESEPI BUBUR SOMSOM

* 1/2 cawan tepung beras
* 1/2 cawan tepung jagung
* 800 ml santan
* 1 cawan susu cair
* 1 sk garam atau secukup rasa
* sedikit pewarna hijau - alyn tak gunakan . pewarna hijau habis.

SIRAP GULA MELAKA :-

* seketul gula melaka
* 1 cawan air
* 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara

1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
2. Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
4.Sajikan bersama sirap gula melaka.

Monday, June 18, 2012

Perginya The Last Rozario Legend

Salam semua , Alhamdulillah sempat lagi bersua Rejab & Ramadhan yg kian menjelma. Penat sudah saban hari mengejar masa yg dirasakan terlalu laju speed nya.Makin hari , usia makin bertambah, menyebabkan diri ini dah rasa macam tak mampu lagi nak masuk gear 4, paling laju pun smpai gear 3 jer...Oh, bulan jun pun dah nak habis maksudnya, separuh dr tahun ni dah tiada.

 Bila fikir semula, apa yang dah berjaya aku capai untuk tahun ini? Mana perginya azam aku, tercapai atau belum?...rakan-rakan pula bagaimana ?

Last weekend juga agak bz dengan majlis tahlil & doa selamat, sedar tak sedar dah lebih 44 hari sudah atuk meninggalkan kami semua, semoga arwah atuk Yahya bin Abdullah bersemadi dengan aman & dirahmati oleh Nya.Atuk pergi saat usianya mencapai 78 tahun, ikut IC.Tapi katanya masa masih hidup, usia dia dah 80++, biasa la kan orang dulu-dulu mungkin agak lambat register kelahiran anak.Mungkin kata-kata atok ada betulnya kalau di lihat dr fizikalnya.

Walaupun atuk yahya, adalah atuk sebelah suami, tapi hati aku terasa sayu jua saat kehilangan nya.Mana mungkin aku dapat lupa kelibat atuk.Tiap kali balik kerja, bila ada masa terluang aku akan berborak dengan atuk.Cuba dengar apa sahaja cerita yang dia nak beritahu aku...walaupun banyak cerita dia pasal perkara-perkara atau cerita2 masa mudanya, aku cuba juga untuk dengar & berkongsi perasaan dia.Ye lah apa lagi yang mampu atuk buat selain dari menonton tv & melihat anak serta cucunya berlari sana sini.Dia lumpuh sebahagian badan.

Atuk sebenarnya dah lama sakit, pernah beberapa kali kena strok & dah tak mampu berjalan tanpa bantuan tongkat.Di akhir hayatnya, pernah beberapa kali mengadu dekat aku ,dia sakit perut.Memang atuk pernah pergi operation,dan juga disahkan darah tinggi.Sebenarnya, dah banyak cara untuk berubat sakit atuk, tapi Allah lebih sayang kan nya. Pergi nya atuk ke pangkuan Penciptanya, bermakna tiada lagi generasi awal Rozario yang berasal dari Belanda/Jawa ini.


:-(





**Bersambung..

Monday, May 28, 2012

Kenduri @ DePalma Hotel

Tiap hujung minggu start last week, bizi menghadiri jemputan walimatul urus dr kalangan saudara serta teman2.Kalau ikutkan hati , nak hadir semua kenduri yg ada, tapi bila dah ada yg bertindih, perlu la applied priority mana patut hadir.Sempat juga hadir ke  majlis sepupu belah suami, Edzri iaitu anak Mak teh belah ayah mertua.Sebelah pengantin perempuan, 2 pengantin serentak.Majlis agak meriah juga dgn kehadiran VVIP termasuk Datuk & Datin serta YB jemputan Pak Teh Ayah.



Tapi majlis camni byk protokol, semua kena ikut jadual.So kami yg agak tergesa-gesa utk hadir pula ke majlis perlawanan Bolasepak Karyawan vs PNGL agak tertekan menunggu pengantin + para jemputan utk majlis bermula.Nasib baik la makanan nya sedap, full mark aku bagi utk menu hari tu.Memang kena dengan selera + perut kami yg memang sangat lapar.




Selamat pengantin baru buat yg baru mendirikan masjid.Apapun bukan senang untuk mejaga + memastikan rumahtangga yg bahagia di zaman skrg.Mudah-mudahan kita semua diberi kekuatan untuk menjadi yang terbaik!





Cuti sekolah bermula

Cuti sekolah dah pun bermula,Aizat sibuk claim dgn Umi untuk habiskan cuti 2 minggu di kampung.Serba salah kita di buatnya, ye lah kalau kita ni cikgu cikgi ok la juga kan, bercuti sama-sama anak-anak di kampung,lama -lama pun tak apa.Bila kata sepakat dah di terima, akhirnya lepas habis kerja Jumaat minggu lepas, kami bertolak ke Jengka. Dah hampir maghrib, tapi kami bertolak juga memandangkan masa agak suntuk.Boleh tahan juga trafik malam tu, agak perlahan juga sepanjang jalan dari Klang menuju ke Karak highway.

Bercuti di kampung memang anak-anak paling suka.Paling diaorang suka main dekat belakang rumah mak, bawah pokok rambutan. Itu memang best lepak sambil main buai laju-laju.Pokok limau nipis pun subur kat situ, berbuah lebat hampir sepanjang masa.Pokok-pokok ulam termasuklah kacang botol, buah peria katak,daun kesum, bunga kantan, pandan,serai sampai ke cili padi semua nya subur kat tepi dan belakang rumah mak.Alhamdulillah, mak masih sihat cuma katanya sakit lutut kadang-kadang menyerang.Abah pun sihat wal'afiat. Lama dah tak balik kampung, tapi kerap jumpa mak & abah bila diaorang datang rumah adik-adik haritu.


Dah hampir 32 tahun mak menetap di situ, kiranya kampung tu dah sebati dengan jiwa aku ni.Walaupun aku lahir di terengganu, tapi dibesarkan kat situ, sek. rendah pun kat situ.Erm, teringat pula masa aku kecik2 umur baya anak-anak aku sekarang.Berlari sana-sini main lumba lari, main sorok-sorok, polis sentri la, guli, anyam daun kelapa jadi burung + bola, buat layang-layang sendiri.Memang indah di kenang hidup di kampung ni,bebas nak buat apa sahaja sebagai kanak-kanak yang memang suka mencuba benda baru. jadi aku faham kenapa Aizat minta macam tu.Cuma takut menyusahkan mak pula, nasib adik bongsu ku ada boleh la tengok kan Aizat.


Selamat bercuti juga buat semua rakan-rakan,guru-guru serta anak-anak murid semua, manfaatkan cuti kali ni dengan perkara yang bermanfaat sahaja!

Monday, May 14, 2012

Apa itu S-T-R-O-KE


       
  Stroke has a new indicator     They say if you e.mail this to ten people, you stand a chance of saving one life.  Will you send this along?  Blood Clots/Stroke - They Now Have a Fourth Indicator,  the Tongue 
 
I will continue to forward this every time it comes around!

  
 
STROKE:
Remember the 1st Three Letters..... S. T. R. 
  
 
STROKE  IDENTIFICATION:

  

During a BBQ, a woman stumbled and took a little fall - she assured everyone that she was fine (they offered to call paramedics) ...she said she had just tripped over a brick because of her new shoes.


  They got her cleaned up and got her a new plate of food. While she appeared a bit shaken up, Jane went about enjoying herself the rest of the evening.



Jane's husband called later telling everyone that his wife had been taken to the hospital - (at 6:00 PM Jane passed away.) She had suffered a stroke at the BBQ. Had they known how to identify the signs of a stroke, perhaps Jane would be with us today. Some don't die. They end up in a helpless, hopeless condition instead.



It only takes a minute to read this.

 

A neurologist says that if he can get to a stroke victim within 3 hours he can totally reverse the effects of a stroke...totally. He said the trick was getting a stroke recognized, diagnosed, and then getting the patient medically cared for within 3 hours, which is tough.



RECOGNIZING A STROKE

  

Thank God for the sense to remember the '3' steps, STR. Read and
Learn!

 

Sometimes symptoms of a stroke are difficult to identify. Unfortunately, the lack of awareness spells disaster. The stroke victim may suffer severe brain damage when people nearby fail to recognize the symptoms of a stroke.


  Now doctors say a  bystander can recognize a stroke by asking three simple questions:


  S  *
Ask the individual to SMILE.
  T  *
Ask the person to TALK and SPEAK A
  SIMPLE SENTENCE  (Coherently)
  (I.e. It is sunny out today.)

  R
  *Ask him or her to RAISE BOTH ARMS.
 

If he or she has trouble with ANY ONE of these tasks, call emergency number immediately and describe the symptoms to the dispatcher.


  New Sign of a Stroke -------- Stick out Your Tongue



NOTE:  Another 'sign' of a stroke is this: Ask the person to 'stick' out his tongue. If the tongue is
  'crooked', if it goes to one side or the other
that is also an indication of a stroke.

Friday, May 11, 2012

Adventure Mommy

Alhamdulillah, aku masih bernafas, masih dapat mengingati-Mu, syukur atas apa yang aku ada,
anak- anak yg ku miliki, suami yang ku kasihi. Ketenangan yang ku alami, moga suasana ini berterusan.
Now cuaca x menentu, today sangat panas...

Be a good working ummi is not easy nowdays.Paling penting kena pandai control stress sendiri!Kalau diri sendiri stress, camner dengan rakyat lain di rumah tu...lagik stress kan..

Kata mak, walau sibuk mcamana pun, klu boleh pastikan dinner sentiasa tersedia buat suami + anak-anak.Ini sebagai pengikat kasih sayang buat mereka.Air tangan tu perlu diaorang rasa setiap hari.Paling bagus, amalkan selawat setiap kali membasuh beras,makanan basah / bahan-bahan memasak. banyak manfaat walaupun simple action.Setakat ni, dapat sediakan dinner je, utk bfast kadang-kadang je sempat.........
resepi istimewa mertua~ sotong kangkung

Bangganya rasa hari ni utk diri sendri,tahniah! Aku dah berjaya kumpul 1 gram lagi emas.Aku ni memang gila emas ..Apapun Alhamdulillah, The Power Of Gratitude!
Kalau di kira, dah hampir 10 gram dalam genggaman.Rasanya cara paling baik untuk buat pelaburan & simpanan adalah dalam bentuk emas.Banyak dah aku belek buku + website pasal benda ni.Harga emas semalam dlm 170.26 / gram.Waktu ni paling baik la utk beli banyak emas tau..rege tengah jatuh, tapi pastinya lepas ni akan naik memuncak.



Tahniah juga buat Aizat kerana sudah lancar membaca Iqra', rasanya dah boleh minta dia continue dengan Quran..Dalam kepala dah siap plan nak wat kenduri khatam Quran utk dia ,padahal dia baru je nak start.

 
Something to share here:
Ada orang pernah bertanya,

"Kalau betul Islam itu agama benar, kenapa ramai orang Islam yang melakukan perbuatan yang bertentangan dengan Islam itu sendiri?"

Soalan itu, saya lebih suka untuk jawab dengan satu analogi yang ringkas.

Bayangkan, sebuah kereta dengan pemandunya di dalam. Kereta itu sangat cantik, lengkap tanpa apa-apa kerosakan pun. Tiba-tiba, ia terlibat dengan kemalangan.

So, siapa yang patut dipersalahkan? Kereta, ataupun pemandu kereta tersebut?

Menurut saya, sudah tentu pemandunya yang bersalah, kerana memandu tanpa mengikut peraturan sehingga berlakunya kemalangan.

Begitu juga keadaannya dengan Islam. Janganlah disalahkan agama, andai penganutnya melakukan perbuatan yang menyebabkan nama agama menjadi mangsa.

Islam itu sentiasa benar, tapi penganutnya belum tentu semuanya berpaksikan kepada kebenaran. 
Sebagai renungan.



Wednesday, April 18, 2012

Beli barang dr peniaga Islam?

Kenapa beli barang dr orang bukan Islam, kalau bukan kita ,siapa lagi yg nak bantu sesama muslim!!
 
 
Pau Ahmad : Bukan Kepunyaan Orang Islam..

Salam.. saja nak share..

Hari tu ada dokumentari kat NTV7 dlm bhs cina.. ttg bagaimana usahawan cina nak berjaya kat M'sia ni...
Rancangan tu interview taukeh PAU AHMAD.. mmg terkejut la tgk dari ...boss sampai pekerja yg buat pau tu semua bangsa cina..

Mainpoint yg rancangan tu nak highlight dari taukeh PAU AHMAD ni.. dia kata nak berjaya kat M'sia ni simple ja.. kena produce produk yg dapat status Halal.
Kalau tak rugila, coz penduduk sini ramai Islam & sentiasa cari produk Halal..

Satu lagi kenapa guna nama Ahmad.. dia kata senang nak ingat & nama tu nama Islam...

Ntah la.. rasa nak marah pun ada... rasa tertipu pun ada... tapi kebanyakan produk yg dpt status halal kat M'sia ni mmg pengasasnya Cina.
So.. kita kena lahirkan ramai lagi usahawan Islam.. Bumiputera yg boleh hasilkan produk berkualiti...
Cerita dari Saudara Mohd Hisham.... :

Salam Dato' dan semua sahabat,

Ini berkenaan semalam, saya bersama Dato' minum pagi di sebuah gerai, semasa hendak membayar minuman tersebut saya terlihat ada dua gerai yang menjual pau, jika tidak silap satu pau tersebut di tulis Pau Al-Ain dan satu lagi Pau Ahmad.

Secara spontan saya teringat, sewaktu pejabat saya di Bandar Teknologi Kajang, Semenyih. Semasa itu saya dengan seorang lagi rakan perniagaan Ustaz Ridzuan cuba mencari rakan-rakan bagi membangunkan pasar malam IKS di sekitar bandar kajang, bangi dan semenyih.

Semasa sedang mencari-cari rakan-rakan untuk membekalkan produk-produk halal kepada usahawan pasar malam tersebut terlihat dek kami kilang membuat pau iaitu PAU AHMAD. Dengan selambalah saya dan Ustaz Ridzuan masuk kekilang untuk berkenalan dengan Ahmad tuan punya kilang.

Bila masuk je yang menyambut kami adalah seorang perempuan Melayu yang bertudung labuh, alhamdulillah dapat lagi seorang usahawan melayu yang agak
famous juga sebab dah beberapa kali bila berhenti di R&R saya makan pau AHMAD nih.

Perempuan Melayu nih bertanya kepada kami nak jumpa siapa? Dan kami maklumkan kepada beliau yang kami nak jumpa Boss, dia agak hairan maklumlah Ustaz Ridzuan nih pakai serban dan saya pula bertali leher.

Perempuan Melayu nih jawab, Boss tak ada di pejabat dia dah keluar dan kami minta kebenaran masuk ke kilang nak tengok, tetiba keluar seorang perempuan cina yang kemudiannya kami tahu rupanya dia adalah pengurus kilang.

Kami jadi was-was kenapa pula kilang macam nih ada pengurus cina dan kami di bawa masuk ke pejabat yang mana pandangan saya dan ustaz Ridzuan terpandang kepada Tok Kong yang ada dalam pejabat tersebut dan semua pekerjanya (ofis) adalah cina.

Kami kembali bertanya kepada pengurus cina tersebut, En. Ahmad pergi kemana? Dengan selamba dia maklumkan kepada kami bahawa En. Ahmad bawa Boss keluar.

Kami lagi bertambah konfius, wah kalau Ahmad bawa Boss siapa pulak si Boss nih? Kami bertanya lagi
itu Boss sapa nama? Alamak.... Boss Ah Chong rupanya... Istifar panjang Ustaz Ridzuan. Rupa-rupanya Pau Ahmad diambil sempena nama Driver dia. Aduh terkena lagi sebiji...
See More
244 · ·

Makan & Minum berdiri, boleh ke?

Thursday, April 12, 2012

Cuti-cuti lagi

Salam,dah lama tak pos berita kat sini, alasan biasa blogger part time cam kita ni x lain x bukan, tak da masa ..
Hari ni aje, macam2 rasa & komen kita dengar pasal gempa di sumatera semua tu. Krabi tmpt glamer tu pun habis bergegar...Erm gerun juga hati ni bila dengar berita mcm ni, maybe Tsunami besar juga akan berlaku sekali lagi? Itu tak mustahil kan..Apa pun kalau ada teman-teman yg nak buat aktiviti tepi pantai, kita rasa baik batalkan saja buat masa terdekat ni.Sebagai langkah berjaga-jaga!

Nak merakam bbrp gambo waktu kami di kg Beris Pak Abu, Besut.Aku rindu suasana damai kampung, suara anak-anak berlari di laman, cuaca pagi dgn kicauan burung, deru angin sejuk belakang rumah, masakan mak yang sedap, erm rindu & ingin kembali ke zaman kanak-kanak ku..





ni pulak aktiviti coklat cip oleh adik iparku!







Sunday, March 25, 2012

Menu petang: cempedak goreng

Petang ahad yg agak releks, cuaca agak sejuk selepas hujan sekejap tadi.Petang2 macam ni, selalunya mesti ada sst yg perlu ada utk minum petang. Malas juga nak masak, tapi kena ada utk alas perut petang.Ada sekali tu goreng cempedak sampai tak cukup.Lama juga tak goreng, maklum la kena tunggu musim baru ada..

ada petua yg patut u all cuba kalau nak goreng cempedak. Dalam bancuhan tepung  tu,cuba tambahkan kelapa parut dan juga sedikit kapur makan.sukatannya dalam secubit kapur dan dua sudu besar kelapa parut. pasti lepas ni, cempedak goreng u all amat la sedap.Boleh juga dibuat untuk bancuhan tepung goreng pisang.Petua ni petua turun temurun dari arwah tok.
silap haribulan, donut dari Big Apple pun kalah!



rupa-rupanya, minat Aizat sama dengan Uminya, donut kacang almond

Selamat mencuba!

Friday, March 23, 2012

Hadiah Sempena SPM Result keluar

Salam & alhamdulillah, masih diberi nafas untuk melihat & menikmati kehidupan ini...

Rasanya belum terlambat untuk ucapkan tahniah kepada adik2 yang ambil result SPM termasuk adik bongsu ku Tirah.Walapun tidak la cemerlang mana, tapi akak rasa agak ok & masih ada peluang untuk lanjutkan pelajaran kat mana-mana IPTA, InsyaAllah..Syukurlah dengan result yg dah depan mata tu, at least dapat gak 4A kan, dari tak de langsung... ;-P. Yang paling aku terharu, dengar suara mak gembira & suka dgn pencapaian adik bongsu ku itu.Dia lah orang yang paling risau & teruja bila dengar result SPM dah nak keluar.

Apa yg penting sebenarnya, halatuju & matlamat adik-adik lepas SPM ni.Maklumlah lepas ni dah tak bergelar budak sekolah lagi kan..

Agak-agaknya, apa hadiah yg paling bagus nak diberi pada dia yer sebagai tanda Tahniah!???
Em, diberi duit nanti habis dibelinya top up, diberi kasut nanti x berkenan & macam tiada kaitan...Apa yer yang sesuai..Walaupun dia gal, tapi cita-citanya aku agak kagum,katanya minat nak belajar jadi pilot.As a big sister, aku redha & sentiasa bg sokongan.

Last week,semasa school break, kami sempat balik ke Kg Beris Pak Abu, Besut T'ganu.Lama benar dah tak balik kesana, macam 2 dah berubah.On d way balik setelah 3 hari di sana ,kami sempat la singgah  di Pantai bisikan bayu...Wow ,dah banyak perubahan kat sana...macam-macam aktiviti ada di situ. Jom tengok beberapa gambar yg sempat shot di sana..



Gaya pilot bawa extreme buggy...




Kereta kuda yang dihias cantik!


Masa yang ditunggu dah tiba,pilih jangan tak pilih!


selamat menjamu selera bersama desiran angin bayu & deruan ombak,mengasyikkan!


Apapun, this time memang best sgt bercuti & berkonvoi ramai-ramai.Nantikan lebih banyak gambar-gambar menarik pantai-pantai di terengganu & juga resort yang baru je di buka di Tok bali.

Adios

Sunday, March 18, 2012

Nampak lembut tapi suka Motorsport!

Salam & alhamdulillah, masih diberi kesihatan yg baik hingga saat ini...Hope rakan-rakan lain juga sihat & bahagia.Ya, kita kena hargai tiap apa yang kita miliki hari ni...lebih-lebih lagi kesihatan, walau byk mana wang yang kita ada, tak bermakna kalau badan sakit kan..Nilai kesihatan yg diberi oleh -Nya itu tidak boleh di tukar dengan wang ringgit...

Imi juga sudah mula peka tentang diri sendiri..Untuk dapatkan famili yang sihat & bahagia, Imi kena sihat dulu! Pernah kali tu, jatuh demam seminggu, habis huru- hara juga urusan harian kat rumah tu...kesian anak2 & hubby...Baru-baru ni, sempat juga tambah koleksi vitamin dr Amway, Nutrilite.Habis juga dalam RM160 utk Vit. C,Garlic & multi mineral..Alhamdulillah, badan semakin sihat & dapat fokus lebih pada kerja harian & bisnes sampingan.

Actually, nak share something pasal motorsport! Jangan ingat lelaki je tau boleh bercerita pasal kereta..Memang Imi jenis yang suka pada bidang motorsport...Tak tahu kenapa?? tapi tiap kali ada keluaran baru, mesti ambil tau...specially kereta yg sporty & nampak garang gitu..

Kali ni jom kita jenguk NISSAN galery yer...pergh, Aizat nya citarasa boleh tahan juga, dia amat suka Teana.Sampai hari-hari tanya,: "Umi, bila kereta Teana abang dia nak hantar?"..err...jawab Umi, Tahun 2013..."Berapa haribulan?...err..."Itu ,abang Jat kena jawab sendiri...hehe"..Mudah-mudahan doa anakku dimakbulkan...:-)




Ini ler Teana kesukaan Aizat...


Navara di book oleh adik Aghib

Dalaman Teana memang hebat & mewah, kagum sekejap.Nampak tak button start dia tu..


Apapun, memang hobi Imi usha-usha kereta yang design nya mengancam.Tapi takat ni belum berkesempatan nak jenguk Cycle & carriage.Silap haribulan, kalau pergi sana, orang buat tak nampak jer kita ni gamaknya kan..huhu.

Diam tak diam,akhirnya dapat juga memiliki sebuah MPV nissan dlm bulan puasa yang lepas..Thanks hubby.

Apa kereta idaman anda pula?
VIOS
GOLF
PASSAT
MYVI
CRV
X6
SLX

Wednesday, March 7, 2012

Kota Bharu bandar aku paling suka gi Jale...

Salam pembuka bicara...

Walaupun aku ni anak kelahiran Terengganu, selain dr bandar kelahiran...ada lagi bandar yg aku sangat suka!...KOTA BHARU....

aku suggest kalau nak bermalam di sana ,boleh la ke hotel Renassaince, bersebelahan je dengan Mall.
Nak cuci mata je, turun ke lobby dah nampak kedai jual kasut berdepan dengan kaunter hotel.Awesome betul...
Antara makanan yg patut korang cuba kalau menginap di hotel ni....tapi bukan hotel punya,ini gerai mari.Kuih cakoi goreng kat belakang hotel tu memang sedap!..Hairan juga cara dia uli tepung tu sebab tak banyak minyak jika dibandingkan dengan kuih cakoi yang biasa di jual ni...kuih nya kecik-kecik je (tak de pula gambar nak tunjuk)

Apapun, antara benda yang akan aku beli kat pasar besar Siti khadijah tu tak lain tak bukan, 7 jenis bunga hidup untuk buat mandi...memang best! Terasa aura makin kuat bila mandi bunga dia tu.Satu lagi, boleh juga cuba serbuk lulur kunyit dia serta bedak sejuk...Lulur dia pun not bad. Erm , pendek kata Kota Bharu memang tak mengecewakan....Belum cerita pasal makanannya...Memang superb! sebut je kuih muih glamer tu ,hari-hari ada jual di pasar.Sotong goreng celup tepung tepi pantai pun tidak kurang hebatnya..


Kalau sesiapa kaki shopping, molek benar la kalau singgah malam-malam di Wakaf Che Yeh...rambang gak la mata dibuatnya..Pesanan penaja, sila adakan extra money kalau ke negeri Cik Siti Wan Kembang ni..

InsyaAllah next week trip ke sana lagi buat kali yang entah ke berapa....

Jom holiday!




Friday, March 2, 2012

Bahana Demam Virus

Salam pembuka bicara,

Alhamdulillah , akhirnya kami semua kembali sihat spt sediakala....masa raya cina baru ni, kami berpeluang menghabiskan cuti di kampung jengka.Seronok tengok anak-anak dapat main sepuasnya, dapat kait buah rambutan, pagi-pagi lagi dah bersarapan dengan cempedak goreng. Pergh, memang kesukaan aku tu! tak nak lepaskan peluang walaupun setengah orang tak berapa nak sesuai kan...

Sempat juga bawa Aizat, Zara+ Aghib pi terjun kolam di Sg Tekam Resort bersama sepupu sepapat diaorang..Sakan yer korang main air. Last2 lepas balik dari kampung, kami semua dilanda demam virus melampau...mulanya aku yg kena, tengah2 malam Khamis tu, bila terjaga tengok budak-budak semua tak lena tidur. Ya Allah, panas nya badan diaorang.Akibatnya sejak khamis itu, aku + anak-anak demam teruk sampai tak boleh bangun....Resah dan susah hati aku dibuatnya. Dah la weekend tu hubby tak de, jadi driver rombongan mertua bersama staffnya ke utara dan langkawi.

Nak tak nak aku kena kuat semanagat, demi anak-anak umi. Nak makan pun susah, ye la tak mampu nak masak semua tu. Last-last makan je nasi walaupun berlaukkan telur goreng + kicap. Walaupun tak lalu, jadila untuk alas perut.

Kalau tak silap, ni mesti ada kaitan juga dengan limau cina.Bisa betul limau ni kan, ye la pasti banyak ubat utk awetkan limau tu. Ada setengah orang tu, boleh dapat lelah kalau makan...Apapun, disebabkan cuaca sekrang ni panasnya terlalu ekstrem, aku dah tak suka lagi bawa budak-budak ke tempat public.Dah serik kena demam macam tu lagi...Tekak masih payau & kelat rasa antibiotik!


Aktiviti hujung minggu, pusing-pusing tasik shah alam



Nampak tak beg glamer tu..ada kenal?






Sunday, February 19, 2012

Terjun kolam lagi?

Salam pembuka bicara.Kalau diikutkan byk sangat tempat yg dah we all pergi sejak akhir thn lepas, tp kebanyakannya tak di share di sini akibat gambar tak sempat di edit..Apapun kali ni nak juga share 1 tempat yang agak menarik untuk di lawati specially untuk anak2 kecil..apa lagi kalau bukan tempat diaorang boleh main air sepuas-puasnya..

pernah dengar pasal Sg Tekam Resort tak? actually tepat ni di luar bandar, tempat agakterpecil.kalau sesiapa yang duduk disekitar  Jengka, maybe kenal atau pernah pergi tempat ni...

apapun bagi aku, tempat ni x da la best sangat, ok lah untuk kami yang berada di ceruk kampung ni..nak ke Gambang water park agak jauh dr rumah, so ini alternatif terbaik setakat ini la.Lagi satu aku tak berapa suka dgn Gambang Wter park sebab ramai sangat orang...Sekali sekala layan & bagi peluang untuk budak2 apa salahnya kan...






Tempat nya agak kecik & terlindung bg kawasan kanak-kanak,so kurang la sikit penat utk awasi diaorang, so aku boleh rest sambil anak-anak enjois their time playing dengan cousin dia...



Monday, February 13, 2012

Aghib dah 3 tahun!

Alhamdulillah, cepat betul masa berlalu...11 Feb pada 3 tahun lepas...dlm pukul 8 mlm, seorang bayi lelaki baru je kenal dengan dunia...kalau diikutkan, sakit bersalin tu masih ingat sampai sekarang...Subhanallah, hebatnya ciptaan Mu...

lahirnya bayi itu, suci dari dosa....tak kenal dan tak tahu apa-apa...semuanya dari zero....
Lahirmu membawa cahaya pengharapan
Penuh dengan rasa syukur , penuh dengan  rasa kasih, penuh dengan senyuman...
Kasih nya Umi pada mu Aqil Aghib, tak pernah padam & tak akan padam
Umi doakan agar Aghib menjadi anak yg Soleh, pendukung agama ...
Dihormati dan disegani kerana ketinggian ilmu yg dimiliki....Menjadi orang yg hebat & berjaya
Hidup di dunia & akhirat
Yang menyayangi & menghormati Umi & Ayah, di usia senja kami kelak


Aghib

Kata Aghib, sempena hari lahirnya, dia nak kek angry bird warna merah..oleh kerana Sabtu lepas x sempat nak hadiah kan angry bird itu, maybe petang ni akan beli seekor utk Aghib!


SELAMAT HARI LAHIR AGHIB!





Sunday, February 12, 2012

Gelapkan kulit cara semulajadi

Dalam banyak2 pantai di pahang, telok cempedak agak menarik utk di teroka...telok nya agak cantik...pengunjung agak ramai especially weekend.. apapun enjoy the heat of the sun!





Subhanallah, cantiknya pemandangan...

Monday, January 16, 2012

Trip Bumi Kenyalang

Actually trip ni masa cuti sekolah baru-baru ni.Disebabkan masa yang suntuk untuk kerja-kerja edit gambar, maka entri terpaksa di tunda sampai sekolah dah di buka.Maklum la, masa cuti sekolah, asyik merayap ajer, so lepas ni banyak nak share dengan semua gambar-gambar trip sepanjang cuti yang lepas.

Kali ni nak share fotoshoot yang sempat di buat masa di bumi kenyalang..tapi yang tak bestnya, kami 1 famili terpaksa cancell trip ni atas undangan 'Hari Konvo' tadika elit soleh Aizat.Konvo jatuh hari yang sama sepatutnya kami fly ke sana pada 28 Nov 2011. Apapun, ni foto-foto ori oleh famili Imi termasuklah FIL+MIL, SIL+famili serta adik ipar.Trip ni amat spesial sebabnya tiket tu di sponser sepenuhnya oleh MIL tercinta! Tiket MAS ok...tak de rezeki tuan rumah kali ni..

Pada yang nak merasa bergambar dengan 'Kuching' tu sambil-sambil bercuti @ urusan kerja, bolehlah book awal-awal tiket Air asia ke sana, jimat belanja.Banyak juga tempat-tempat exotic yg boleh korang lawat.Yang sedihnya, sampai sekarang tuan rumah tak pernah jejak kaki ke bumi kenyalang..Anyway,enjoyz the pic..


Rumah Bidayuh


Pokok periuk kera


penghuni sungai rejang


Orang utan in real life habitat


MIL & FIL tersayang


SIL with happy famili


 Nantikan pantai yang sangat cantik untuk you all plan bercuti ke sana...see ya!

Hottest Product