Tuesday, June 28, 2011

E-filing ? camne nak buat

Have another good wednesday all...something to share ;-)



Starting from 1st of March 2011, e-Filing system for e-BE, e-B, e-M, e-E, e-P and e-M for 2010 income tax return went live. Are you ready with all the documentation to do the e-Filing?
For everyone information, the dateline to complete e-BE and e-M income tax return is on 30th April 2011 while for e-B and e-P and e-M is on 30th June 2011.
Before doing your e-Filing, you may also interested in 2010 Individual Income Tax Exemptions, Deduction, Rates, Reliefs and Rebates.
Below are simple guides on how to do e-Filing.
LHDN/IRB identified 4 main steps to do e-Filing as below,

LHDN
For first time user, you have to start from step 1, but if you do e-Filing previous year you can skip step 1 and go directly to step 2.

First Time User

For first time user, you have to obtain PIN number and register for e-Filing.

How to obtain for PIN number?

PIN number can be obtain from Tax Return Form, nearest LHDN branch, via mail, fax or e-mail.
You have to provide the following details and documents for PIN number application.
  1. Tax Reference Number
  2. Latest Address
  3. Copy of Identification Card (front and back)
  4. Telephone Number
  5. For application by email, send items 1-4 above to pin@hasil.gov.my
For application via e-mail, you have to use your own e-mail address as application for PIN number through third party e-mail will not be entertained.

How to Register for e-Filing?

  1. Once you received the PIN number, browse to e-Filing website.
  2. Click on “First Time Login” from the menu bar on the left.
  3. Fill in the PIN number & identification number.
  4. Click on “Submit” button to continue for certificate registration. You need to select your password and Challenge Phrase and its answer.

Recurring and First Time User who Successfully Registered

How to do e-Filing?

  1. Browse to e-Filing website.
  2. Click on “eForm Login” from the menu bar on the left.
  3. Select your the form that is appliable to you and continue to fill the form.
  4. You can fill the form partially and update it later by pressing the save button.
  5. If need more detail on in 2010 Individual Income Tax Exemptions, Deduction, Rates, Reliefs and Rebates click here.
  6. Once finish, sign the form digitally & acknowledge.
Congratulation!, you complete your e-Filing for year 2010. For subsequent year tax return, you do not need to register again. Just remember your password and continue to complete the form only.

***post ini hanya untuk orang bekerja yg layak saja...yang tak layak tu, sila la buat-buat layak yer tahun depan

Scary story

Salam pembuka bicara,

Tak pernah pulak rasa teramat-amat lah lajunya masa skrg ni...pejam celik,pejam celik...dah nak habis sudah tahun 2011....apa dah jadi dengan azam u all...dah tercapai ke belum...mari kita sama-sama check diri masing-masing...berhenti sejenak sambil berfikir...erm...

nice house, but can you imagine the view there?



Oh  sekarang ni hubby malam-malam on duty, so semua kerja-kerja surirumah dh berpatah balik pada aku sorang-sorang...kalau dak, anak-anak ade jer yang nak tido dengan ayah jer!!..tak nak umi, nak ayah jer! tak haru namanya tu.So , last 2 day dalam pukul 8.30 malam, Aizat & zara dah lena tido. Diaorang tido awal sebab tengahhari nya  diaorang langsung tak rest or nap.Jadinya tinggal lah aku & si kecik itu berdua je.

Tiba-tiba adik minta susu,
adik:"Umi nak susu cokelat".
Umi: "sekejap yer dik, umi buat susu..adik tunggu kejap yer". lalu Umi pun berlalu ke dapur menyediakan susu yang diminta si adik.bila Umi kembali ke ruang tamu, adik tengah menelangkup muka ke sofa.
Umi:" adik, kenapa buat mcm tu...."
adik:" adik takut"
Umi: adik takut apa?
adik:" adik takut hantu..." jawab si kecik penuh confident.
Umi:" mana ada hantu....tak ada pun, hantu mana adik"
Adik:"tu kat citu....", jawab adik sambil tangan menuding ke arah sofa 1 seater, tangan satu lagi menutup mata nya.waktu tu umi terus toleh ke arah yg dia tunjuk, tp tak da apa-apa....cool lagi

Umi:" mana ada dik, mana hantu?
Adik:"tu dia gi sana...", sambil tunjuk ke arah cermin....eeeee, masa tu Umi dah start berderau darah ni. Betul ke dia nampak ni....ala, meremang gak bulu roma ni....last-last Umi dah tak tahan sambil baca ayat kursi kuat-kuat dan lepas tu azan...

Umi:"adik hantu ada lagi tak?
Adik:"tak ade, dah habis....

Uikh, sampai sekarang Umi tak pasti cerita adik tu....
Moral of the story, banyakkan mengaji dalam rumah yer kawan-kawan.....Seram gak walaupun tak pernah nampak, pernah rasa jer....

Tuesday, June 21, 2011

POWER!


salam bulan 20 Rejab

6 Ways of Good Communication:

1.Keep it short and simple
2.be stylo
3.Always be updated
4.Give inspiration to audience
5.keep short & clear words
6.be interested with the thing you speak

adakah anda pandai berkata-kata?






Friday, June 17, 2011

Oh Kampungku..

iPad 2 MC916LL/A Tablet (64GB, Wifi, Black) NEWEST MODEL

Part I
At last setelah 3 tahun tak berkesempatan menjejak kaki di bumi kelahiran tercinta, akhirnya hajat ku tercapai jua....Suami outstation di Kota bharu, yehaa....aku pun di jemput sama2 utk sertai dia...,so boleh singgah beris pak abu dulu semalaman....Alhamdulillah. Maka bermulalah perjalanan kami yg penuh excited.

cantiknyer, bayangkan korang ada kat sini..

Untuk rujukan u all, perjalanan ke area pantai timur amatlah mencabar. sebabnya perjalannya memang jauh ,dah la x da highway....kalau ada pun cuma suku dr jarak perjalanan x mcm jln ke belah Utagha.Kalau dr  Temerloh ke Kuala Terengganu aje memakan masa 6 jam lebih.Itu pun ikut speed u all la,bawak dlm 80km/ jam maybe amik 8 jam baru boleh hirup udara pantai la kan.Oleh kerna we all dr kaw. jajahan jengka, maka highway LPT yg berhampiran la jd sasaran. Starting point ke LPT di jengka 19 berdekatan Sg.Nerek....

Tapi aku nak share jalan plg pantas nak ke daerah besut Tganu.Aku nasihatkan korang jgn ikut jln tepi pantai,alamt nyer kejang kaki kanan baru boleh sampai...jauh bangat. Sampai muak duduk dalam keta lama-lama.

Bertolak dlm kul 10.00 am dah sampai bandar Jertih lepas asar 4.15 pm.Dalam sejarah aku rasa sgt enjoy with the journey.We all lepak kat pasar makanan sambil2 shopping kuih. rambang mata aku tengok pelbagai kuih traditional di longgok kat situ.Heran betul aku dgn situasi kt sini, bayangkan setiap penjual tu berbakul2 kuih macam2 jenis ada! Bakul tu, kalau kite kt pantai barat ni takat main bekas2 jerk. tulah keistimewaan kat negeri kelahiran aku yg aku sendirik rasa kagum dgn semangat penjual & pembeli kat sana.



Memang aku akui,kuasa pembeli kat sana amat besar...kalau dak , camner diaorg boleh wat stok kuih begitu byk kan...Lagi best,kuihnya murah & sedap.

deretan gerai kuih di Jertih

Jom pekena kepok gote sepinggan sambil pakai kain pelekat!


Hottest Product