Monday, March 28, 2011

Dorm A,Aspuri dalam kenangan

Alhamdulillah , anak2 semua dah sihat dari demam.Zara pun baru je keluar wad kat SKMC. Risau jugak sebab sekarang ni musim demam.Kalau last shool holiday, seminggu tu memang panas memanjang...sekarang ni dah start asyik hujan jer.Memang cuaca begini anak2 umi galakkan pakai stokin yer. Nak elak selsema cara paling mudah le tu.



cantik kan kalau buat hiasan kat rumah

Dari semalam asyik dok teringat dekat mak di kg.Hope dia makin sembuh dr peningnya.Ya lah, makin mengenjak usia, terasa diri ni makin rindu pada kampung halaman....kalau boleh, nak habiskan masa dengan orang tua jer..ye la.Start dari form 1 dah mula duduk hostel....

Dolu Umi Imi antara A star student yer..UPSR dapat 4 A, membanggakan mak &  abah masa tu.Umi selalu dapat anugerah2 ni.Masa darjah 3 kalau nak tau, siap dapat sijil pelajar terbaik Tahun 3 dr kerajaan negeri pahang masa tu.Wah memang membanggakan...alhamdulillah, semua tu sebab kerajinan umi, kira nya Umi ni memang ala2 book worm gitu..hehe
Lps tu masa tunggu offer dari mana2 sek. men, sempat la amik lesen memandu...wah satu lagi kemajuan dalam hidup!

Umi Imi dapat offer dr Asrama semai bakti,KL.Tu tempat kebanyakan anak2 Felda yg bagus2 ni dapat offer.Masa tu ditempatkan kat sek Aminuddin Baki, K.Lumpur.Tu antara sekolah yg top masa tu selain Convent bukit nenas, Sek Jln Cochraine dan St Mary.Semua budak2 citu mmg dasat2 nyer result diaorg.Boleh dikatakan sekolah elit masa tu.

Sempat seminggu je duduk kat asrama dia,sebab masa first day nak ke sekolah, mak & abah datang ambil umi dr asrama tersebut.....reason nya, mak selalu sedih mengingatkan anak nya yg jauh di KL.Last2 Umi terus balik tanpa sempat babai2 pd rakan2 se dorm yg masih belum kenal sepenuhnya.
Tapi tu lah ketentuan Nya, akhirnya Umi dapat offer di S.M.K.A Tengku ampuan Hjh afzan, jerantut Pahang.

Nak imbas sikit cerita dolu2: Mula2 sampai hostel Aspuri S.M.K.A tengku ampuan hjh afzan ni, apa yg paling aku ingat, kakak2 senior dgn ramahnya menyambut junior2 kat depan pagar aspuri tu.Mula masuk hostel dapat Dorm A, tingkat paling atas dan betul2 berdepan dengan Aspura. Kira kalau duduk kat koridor tu akan nampak ler student lelaki nyer hostel...Paling leceh mula2 duduk sini, ye la, kuar jer dorm dah wajib pakai tudung!.Tapi lama2 dah jadi kebiasaan.

gambar masa form 1 ibnu Hazim 1991

Paling tak boleh lupa, peristiwa gempar jelmaan2 yg suka ganggu budak pompuan.Masa tu sibuk la kakak2 cite yg ternampak TAR(tengku ampuan Rahimah) kat dlm cermin la tengah2 mlm, nampak kat hos bomba la...eee...seram! Dah le kite ni baru jerk nak sesuai kan diri dgn keadaan hostel...dugaan dlm mencari ilmu...

apapun Alhamdulilah, sekolah ni sebenarnya yg terbaik buat Umi.Dapat belajar banyak ilmu:

ILMU DUNIA & AKHIRAT


No comments:

Post a Comment

Hottest Product