Monday, March 28, 2011

Musim Demam melanda

Wah alhamdulillah...dah ramai kawan baru!....nanti lepas ni nk g jenguk semua rumah2 blog kawan2 baru ni semua...thanks to you alll....salam kenal dr Umi Imi...hehe..

Last friday, waktu ambil Aghib dr nursery, terkejut gak bila rasa badannya...panas semacam. Ya Allah demam pulak anak umi yg sorang ni.Last week hampir seminggu gak zara masuk SKMC.er...dlm bln ni ajer, dah byk umi amik cuti El sebab jaga anak2. Tapi tak pa lah asalkan anak2 semua sembuh kembali .Tak kisah la selalu cuti...er, ofis tak kisah ke klu aku selalu amik El ni...nanti kang, tetiba dapat show cause letter lak.Tapi so far semua nya berekod & beralasan kukuh kan...tak kan diaorg nak marah pulak.


just to share, buku Umi Imi baca sekarang!
agak2 nyer apa yg korang buat bila anak2 /adik2/anak menakan korang demam? so di sini nak kongsikan apa yg perlu kita buat bila budak2 kecil demam:

1.make sure kepala diaorg selalu dibasahkan dengan air/ org kampung panggil 'jelung' kepalanya dengan air sejuk.Kalau nak lagi bagus, campurkan asam jawa dgn air then, lapkan kepala diaorg dgn air tersebut.Lagi satu, kalau ada daun bunga raya pun boleh.Ramaskan daun bunga raya bercampur dengan air sampai keluar lendir,  dan buat perkara yg sama spt di atas.
2.Selawat sebanyak yg mungkin, dan setiap kali lepas selawat tu, tiup pada tapak tangan, dan usapkan tapak tangan pada setiap anggota badan yg panas tu.Selain selwat boleh juga di baca surah Al-Nas, 'qul au' zubirobbinnas'.Sambil tu niat dalam hati moga Allah sejukkan badan budak tu.
3.Ubat demam, ni 1 kemestian,kalau u all bawa budak jumpa doc. ni mg dah jd kemestian.antara yg jd pilihan hosp. pakar ialah panadol kanak2 tu...perisa oren pun ada.Yg ni anak2 akak pun suka tau...so boleh wat stok ubat batuk dlm freight masing2.

4.Ubat bontot...alamak apa nama saintifiknya pun x tau.yg pasti kalau demam terlalu panas sgt badan, doc. akan bagi ubat ni melalui 'tut' tu yer. Ubat tu sensitif dgn suhu bilik, so kalau nak simpan make sure masuk dalam freight yer.Gambar tak sempat lak nak snap!

Zara @ Sri Kota Medical Centre

apa pun, dalam suasana suhu yg terik camni Umi Imi nak kongsi gak tips2 utk sejukkan badan memasing.Ni semua petua yg senang di buat sendiri.Amat sesuai di amalkan oleh adik2 kite yg berpanas2 tu lepas balik dr sekolah kan....yg sesiapa selalu bekerja tengah2 panas semua tu! ops termasuklah buruh2 halus ke...buruh kasar ke...engineer ...technical assistant!...tukang cuci jalan...erk?

Tips1: buatkan air sirap/ teh 'o' / ape2 air yg penting , perahkan limau kasturi atau limau nipis di dalamnya.
setahu Umi Imi, limau adalah agen penyejuk badan semulajadi..kalau di amalkan selalu ,InsyaAllah suhu badan dapat di kawal..

Tips 2: Yang ni kena rajin cikit.Kenal kan dgn biji barli...rupanya ala2 biji gandum, so jgn tertukar yer...kalau x kenal , pergi kedai tu...ckp nak biji barli, sure tokei tu tau punya.So barli ni perlu direbus dahulu sampai kembang/pecah2 sikit. Air rebusan tu boleh la di bancuh dgn air gula sebagai minuman.Biji2 barli pun boleh di makan begitu je...sedap weh bila ditambah ais & memang menyejukkan badan.

Tips3:Pastikan baju yg dipakai tu jenis kainnya dr cotton.Yer, cotton penyerap peluh yg baik dan paling sesuai untuk cuaca panas.Ini rasanya semua tahu.So ,apalagi ni la masanya utk anda bergaya dgn baju2 cotton kegemaran


Thanks sudi baca,hope dapat pelajari sst dr Umi Imi....

No comments:

Post a Comment

Hottest Product